неделя, 19 октомври 2008 г.

Долната махала





Това е т.нар. Долна махала или поне така я наричат местните.Защо долната ами много просто-защото се намира по-ниско то горната махала.странна логика,но местните за си такива.Така ги наричат Бог знае от кога.Истината е че долната махала може да се похвали с доста по-многобройно население от Горната.Тук живеят постоянно точно петима души,а няколко къщи се обитават само сезонно и то предимно през лятото,когато тази част от Твърдица се изпълва с живот...доколкото е възможно да се твърди че две-три семейства покриват определението "живот",разбира се.Привлича ги морето и красивата природа и поради това са си купили къщи.Така че лятото е единствената част от годината в която жителите на Твърдица прехвърлят цифрата от 15 души.
Долната махала безспорно е красиво място,сравнително по поддържано от другите части на селото.Тук се намира и единствената асфалтирана отсечка в цялото село-дълга е около 30 метра и свършва до посипана с чакъл алея която носи гордото име булевард "България".Поолющената синя табела с големи бели букви навява тъга на онзи,който я види за пръв път-булевард "България",две думи едновременно комични но и тъжни.Надали десетките хора обитавали Твърдица са предполагали че родното им село някога ще стигне до тук.
Тук пътищата(доколкото може да се говори за пътища,разбира се)могат да се похвалят със завидно състояние.Преди десетилетия са били посипани с едър чакъл и са проходими през почти цялата година.
В тази част на селото живее и местната забележителност,с която някои от жителите на селото се гордеят изключително много.Тук си е купил къща известния кулинар и ресторантьор Ути Бъчваров и прекарва част от летните месеци тук.Вечеринките му със някои от местните жители са направо пословични.
В тази част на селото са разположени и двете пещери или по-скоро пещерни образувания.Тази част от Добруджа не може да се похвали с подобни забележителности така че и тези пещерички(или по-скоро големи дупки в скалата) правят приятно впечатление,стига разбира се да ги намериш.През по-голяма част от годината тесните им входове са скрити от гъста растителност и ако някой не ти покаже къде да ги търсиш никога не би ги намерил.
Разполагам само с няколко снимки на Долната махала ,така че мога да ви покажа само тях,но обещавам при първата удобна възможност да направя още и да Ви покажа някой от най-интересните места в тази част от селото.

1 коментар:

naiden каза...

Поклон пред теб, незнайни фотографе!!! Впечатлени бяхме да намерим снимана и нашата къща, тя се намира в горната махала на с.Твърдица!!! Страшно сме горди да видим снимки от нашето ЗАБРАВЕНО ОТ БОГА, НО КРАСИВО СЕЛО!!! Гледайки обаче снимките на разрушената действителност ни обзема чувство на тъга и безсилие!!! Все пак не губим вяра, че някой ден животът ще се възроди в ТВЪРДИЦА!!! naiden_2001@abv.bg