вторник, 16 декември 2008 г.

Пещерите на Твърдица

Ето така изглежда входът на пещерата известна като Кутловица.С нея е свързана една от местните легенди според ,която пещерата всъщност е много по-дълбока и има друг вход който се намира на нос Калиакра намиращ се на около 50 километра от Твърдица.Пещерата има С-образна форма с втори-затрупат вход с дължина от около 20-25 метра.В нея има следи от множество животни издълбали хралупи в ронливия варовик ,от който е изграден голяма част от пещерата.
Три от пещерите са изкуствено разширявани.Това личи по правилните им правоъгълни форми.Защо и кога е направено това не е известно.
Това което виждате е един прилеп спящ зимен сън.В пещерите температурата през цялата
година е относително постоянна и е много подходяща за зимуване.Прилепите са изключително чувствителни на шум и по време на зимния сън не бива да се будят защото вероятността да загинат е много висока.За съжаление това единствения обитател на пешерата.

Това е един изкуствено прокопан проход,който съединява две съседни пещери,една от която със затрупан вход.Как копачите са успели да се справят с почти три метра солидна скала и защо е пълна мистерия.



































































Няма коментари: